Ljudbokstjänster

 • Familjeabbonemang
 • Lyssna offline
 • Finns på Android & iOS
 • fr. 139 kr/mån
Prova gratis i 30 dagar
Prova gratis
 • Billig ljudbokstjänst
 • Lättanvänd app
 • Provlyssna på böckerna
 • fr 79kr/mån
Prova gratis i 30 dagar
Prova gratis
 • Familjeabbonemang
 • Lyssna offline
 • Finns på Android & iOS
 • fr. 99 kr/mån
Prova gratis i 30 dagar
Prova gratis
 • Familjeabbonemang
 • Lyssna offline
 • Finns på Android & iOS
 • fr. 169 kr/mån
Prova gratis i 30 dagar
Prova gratis

Jämför ljudboksappar och lyssna på ljudböcker gratis i mobilen

Bokus Play, Bookbeat, Nextory och Storytel, de svenska ljudbokstjänsterna har hög nivå på kvalitén utav författare och uppläsare. Av den anledningen är det svårt att rekommendera en av dem framför andra. Det finns många likheter dem emellan. Det är exempelvis så kallade ljudboksappar som du laddar ner till mobilen eller plattan.

Väl inne i en av apparna märker du snart att uppläggen kan variera. Så även det faktiska innehållet. Därför bör du ta dig tid att jämföra tjänsterna. Föredrar du ett utseende framför ett annat och har streamingtjänsten den typ av e-böcker respektive ljudböcker du gillar?

Kostnaden påverkar mångas val – så vad får du för pengarna?

Här nedanför presenterar vi de vanligaste ljudbokstjänsterna på den svenska marknaden. Du kan med andra ord läsa mer om vad som utmärker Bokus Play, Bookbeat, Nextory respektive Storytel. Låt de korta presentationerna vara en mjukstart inför att du själv ska jämföra de olika ljudboksapparna med varandra. Du kommer smidigt vidare till tjänsterna härifrån.

Bokus Play

Bokus Play är den populära nätbokhandeln Bokus.com:s egen ljudbokstjänst. I jämförelse med Bookbeat, Nextory och Storytel har den färre titlar. Titlarna du kan välja fritt från övergår dock 50 000 och det fylls dessutom på med nyheter inom alla tänkbara genrer varje vecka.

För tillfället kan du lyssna gratis på ljudböcker under en provperiod på upp till 30 dagar, därefter kan du säga upp abonnemanget alternativt välja att fortsätta med det. Då börjar du betala den ordinarie kostnaden, som finns i tre olika nivåer. De olika nivåerna sträcker sig från en användare och en bok i månaden till obegränsat lyssnande av flera personer.

Eftersom denna ljudboksapp – som du för övrigt laddar ner via App Store eller Google Play – hänger samman med Bokus.com får du rabatt på deras fysiska sortiment. Det gör Bokus Play till ett bra alternativ för dig som gärna varvar digitala böcker med fysiska sådana. Sedan har de också det billigaste abonnemanget, för dig som nöjer dig med en bok i månaden.

Bookbeat

Bookbeat är en av de digitala tjänsterna för att lyssna på ljudböcker på telefonen. I takt med att tjänsten utvecklas tillkommer böcker på fler och fler språk. Du kan läsa på svenska, engelska – och så finns möjligheter att botanisera bland böcker på danska, finska, spanska, etc. Via denna app kan du streama över 200 000 ljudböcker, såväl nyheter som klassiker. Bookbeat har länge använt sig av flexibla abonnemang där du bara betalar för den andel böcker du faktiskt använder varje månad. Du kan alltså välja mellan tre olika prenumerationer beroende på hur mycket eller lite du lyssnar tidsmässigt. I App Store och Google Play prisas Bookbeat-appen för sin höga funktionalitet, där användarupplevelsen är i centrum. Generöst nog kan du ladda ner appen och sedan provlyssna på ljudböcker gratis i 30 dagar. Du får då läsa och lyssna obegränsat mycket på allt från romance till spänning under tiden och behöver inte förbinda dig till något.

Nextory

Nextory kan ses som huvudkonkurrenten till Storytel, och är därmed en av de större ljudbokstjänsterna i Sverige. Även här använder du en ljudboksapp från App Store eller Google Play för att få tillgång till det digra utbudet med tiotusentals ljud- respektive e-böcker. Engelska och finska är två av språken du kan lyssna på och läsa på Nextory, förutom böcker på svenska. En kul detalj är att appen dokumenterar böckerna du betar av och att du kan se hur många timmar du lyssnat och genrer du täckt. Det har aldrig varit enklare att starta en bokutmaning att överträffa dig själv i.

Deckare, feelgood och personlig utveckling är exempel på olika genrer du kan läsa via Nextory. Ljudboksappen har också ett massivt barnboksutbud. Även i detta fall kan du anpassa ditt abonnemangsval utifrån din egen situation. Lyssnar du ensam och bara ibland? Det finns ett abonnemang för det, så också för dig som lyssnar mycket eller som har en hel ljudboksälskande familj. Lyssna gratis som en person i upp till 30 dagar och avsluta abonnemanget när du vill.

Storytel

Storytel har lyckats förmedla en hel livsstil kring ljudbokslyssning. I dag är de den enda ljudbokstjänsten med exempelvis en egen läsplatta som kan kopplas till användarens konto. De levererar likaså egna ljudboksproduktioner, dessa är så kallade Storytel Original och inkluderar allt från spänningsserier till poddar med boksnack.

Om du ska lyssna på ljudböcker på telefonen laddar du ner Storytel-appen via App Store eller Google Play. Appen i sig är gratis, det är abonnemanget som kostar. Storytel Unlimited är namnet på basabonnemanget och detta tillåter att såväl en vuxen som ett barn har varsin profil. Därutöver finns uppgraderingar, med skillnaden att fler kan lyssna samtidigt.

Storytel Unlimited finns som en gratis testperiod i upp till 30 dagar. Därefter gör du som du vill, fortsätt din läsresa hos denna ljudbokstjänst genom att betala för ett valfritt abonnemang eller säg upp medlemskapet. Många väljer att fortsätta. Det omfattande utbudet med flera hundratusen titlar uppmuntrar till att lyssna och läsa mer.

Ett stort plus till hur smart böckerna sorterar under till exempel författare, förlag och genre. Därtill finns det oändligt många temataggar att utforska; ”baserad på en sann historia”, ”böcker som blivit film”, ”herstory” etc.

10+ övertygande skäl att lyssna på ljudbok

Det finns många skäl att lyssna på ljudbok online – här har du tio av dem:

 • Du läser på egna villkor.
 • Du kan njuta ännu mer av alla fantastiska berättelser eftersom du kan ta del av böckerna medan du gör annat, som att städa, träna eller pyssla
 • Du kan välja bland tiotusentals titlar och därmed förvärva mängder av ny kunskap och nya perspektiv.
 • Du kan lyssna även när du inte riktigt orkar ligga still med en bok.
 • Du behöver inte nödvändigtvis vara superfokuserad därför kan du få avkoppling genom att lyssna på ljudbok.
 • Du kan lyssna även om du har dyslexi och/eller koncentrationssvårigheter.
 • Du stör ingen när du lyssnar, koppla bara in hörlurarna.
 • Du får en förhöjd upplevelse tack vare hur bra inlästa böckerna är, vi pratar om skådespelare och/eller inläsare i världsklass som ger sitt allt i iscensättningen.

Så funkar det att lyssna på ljudböcker online

Det bästa sättet att komma i gång med lyssnandet och läsandet är att ladda ner en app för ljudböcker, förslagsvis Bokus Play, Bookbeat, Nextory eller Storytel.

När du öppnar ett konto hos någon av dessa ljudbokstjänster får du en gratis provperiod. Du kan då känna dig för. Sedan kan du göra det igen och igen, tills du provat och jämfört ljudbokstjänsterna med varandra och hittat din favorit.

När du lyssnar på mobilen eller plattan kan du göra det med eller utan hörlurar. Det kan vara skönt att inte ha på dig hörlurar alltid. Låt öronen vila! Så fort du lämnar hemmet eller ska lyssna i ett rum med andra, är det dock skönt att kunna stänga världen ute och försvinna in i böckerna.

Förutom en mobil enhet är det därför en bra idé att ha hörlurar i din ägo, för då finns det nästan inget eller ingen som kan hindra dig från att njuta av en spännande bok. Det skulle väl i så fall vara jobbet, men till och med där kan du kanske lyssna medan du uträttar en del av uppgifterna.