Ljudböcker

Till skillnad från konventionella böcker och videoprogram kan du lyssna på ljudböcker samtidigt som du utför andra uppgifter. När du har laddat ner en ljudbok kan du lyssna på den på flera enheter samtidigt.

I många fall har ljudböcker visat sig vara framgångsrika när det gäller att ge lärare, andraspråkselever, elever med inlärningssvårigheter, läsare med svårigheter och icke-läsare tillgång till och glädje av litteratur. Många förlitar sig på dem som ett bekvämt alternativ till gammaldags läsning. Så länge som läsningen är välförståelig kommer ljudbokens innehåll, historia och teman att vara ett bra alternativ till vanliga böcker.

Det finns många källor för recensioner av ljudböcker, bland annat skolbibliotek och tidskrifter. Du kan lämna in recensioner och läsa vad andra har sagt om gratis ljudbokstitlar som är tillgängliga för allmänheten.

Den självkontrollerade rytm som hör samman med läsning skiljer böcker från ljudböcker. Detta är särskilt viktigt i debatten mellan ljudböcker och böcker eftersom ljudböcker, till skillnad från digitala skärmar, berövar användaren de rumsliga signaler som han är van vid när han läser tryckt text.

Olika metoder för att lyssna på ljudböcker

De vanligaste metoderna för att lyssna på ljudböcker är

  • Via appar på mobilen
  • Via hemsidor
  • Via fysiska cd skivor