Under hösten finns det knappt något härligare än att få krypa upp i sängen med riktiga raggsockor på fötterna och lyssna på en spännande ljudbok. Det bästa med detta är också att forskning visar att lyssna på ljudböcker är riktigt bra och lärorikt. Du hanterar stress bättre och du blir mer modig och empatiskt. Samt att du faktiskt förbättrar ditt korttids minne!

1. Att lyssna på ljudbok kan förebygga demens

Studier visar att hjärnan stimuleras när du läser eller lyssnar på ljudbok. Det verkar som att hjärnan i det här fallet fungerar som en muskel som stärks när du använder den. Och precis som muskler som förtvinar om du inte använder dem försvagas hjärnan om det inte får vara aktiv. Det verkar som att läsning av den anledningen kan hjälpa vid såväl Alzheimers som demens.

2. Verklighetsflykten minskar stressen

Kalla det verklighetsflykt eller vad du vill, men att sjunka in i en historia gör att du glömmer bort dina bekymmer, vilket får dina stressnivåer att sjunka. Skönlitteratur fungerar jättebra, men det går också bra med en engagerande artikel eller faktaljudbok som väcker ditt intresse.

Du matar din hjärna med endorfiner och kunskap!

Du vet aldrig när du behöver den kunskap som du får in i hjärnan när du lyssnar på en ljudbok. Men det man kan vara säker på är att den som vet mycket står bättre rustad för alla situationer än den som inte vet någonting. lyssna på varierad litteratur och glöm inte att du kan lära dig massor av att läsa skönlitteratur.

3. Ljudböcker förbättrar ditt minne

Om du tillexempel lyssnar på en roman måste du komma ihåg vad karaktärerna heter, deras personligheter, nyanser i deras karaktärsegenskaper och vilka i ljudboken de hör ihop med. Utöver det ska du hålla ordning på handlingen. Det låter kanske enkelt men är komplicerat för hjärnan. Ju mer du får hjärnan att minnas, desto fler kopplingar skapas i hjärnans minnescentra och desto starkare blir de redan existerande kopplingarna.

4. Ljudböcker stärker din analytiska förmåga

Du utför mer analyser än vad du tror när du lyssnar på en ljudbok, det är ingen slump att du blir bättre på att räkna ut vem det var som gjorde det innan du lyssnat på sista kapitlet i ljudboken. Framför allt när du öppnar upp för en diskussion med nära vänner eller främlingar om handlingen i ljudboken.

Ljudböcker ger dig mer empati!

Det kräver att du lever dig in i karaktärernas liv ifall du vill hänga med i en ljudbok.. Och om du lyckas med det så kommer du samtidigt att boosta din empatiska förmåga. Till exempel finns det studier som visar att de som lyssnar och läser mycket skönlitteratur är bättre på att avläsa andra människors känslor än de som inte läser. De blir också bättre på att leva sig in i hur det är att vara till exempel blyg eller utåtagerande, även om det är personlighetsdrag långt ifrån deras egen personlighet.

5. Du lär dig att fokusera mer på en sak

Idag är vardagen stressigare än någonsin och du har tusental saker som gärna vill ta din tid. Exempel: Idag har många krav på sig att jobba samtidigt som man kollar mejlen, chattar med ett par kompisar, ögnar igenom facebook och svarar i telefon. Om du ser till att lyssna på en ljudbok och leva dig in i ljudboken, kommer du låta hjärnan få vila från all annan information i världen och det leder till att hjärnan blir bättre på att fokusera i sin helhet. Vilket är enormt viktigt ifall du vill vara produktiv!

6. Att lyssna, ger ett större ordförråd

När du lyssnar på någon som har ett bättre ordförråd tar du in orden bättre, detta har att göra med att vi är sociala individer i botten och vill kunna kommunicera med personerna vi möter. När du lyssnar på uppläsaren i en ljudbok som har ett tydligt uttal och författaren har valt ord som du inte tidigare visst om, kommer du din hjärna automatiskt vilja ta reda på vad orden betyder och vad de har för innebörd i handlingen som du lyssnar på. Detta är framför allt väldigt viktigt för barn och barn lär sig otroligt mycket snabbare än oss vuxna när det gäller kommunikationsförmågan. Barn som får lyssna på böcker kommer att ha lättare för sig i skolan resten av livet och ha ett större ordförråd.

Tips:
Men det är inte bortkastat på vuxna heller. Om du håller på att lära dig ett nytt språk, satsa på att lyssna på skönlitteratur på det språket!- Ditt blodtryck sjunker också!

Forskning visar att ditt blodtryck kan sjunka av att du lyssnar på böcker. Men här gäller det att noga välja vad du lyssnar på. Lyssna inte på något som kan göra dig upprörd, utan fokusera på något lugnare. Det finns även studier som visar att de som lider av ångest kan må bättre bara av att läsa och lyssna på självhjälpsböcker – Personerna behöver inte ens använda teknikerna som presenteras i boken.

7. Du hittar ditt inre mod

Forskning visar att om du lyssnar om en karaktär gör något i en handling, som att bege sig ut på en lång vandring eller byta karriär så är chansen större att du också gör det. Att lyssna på modiga karaktärer ger alltså dig extra mod. Har du någon gång känt det som att du redan har upplevt något du har lyssnat på i en bok? Inte så konstigt, hjärnan kan inte skilja på att verkligen uppleva något och att lyssna om det. Man kan säga att ljudbokslyssning är som virtual reality för hjärnan. Böcker kan alltså vara den förlösande faktorn för att du ska få ut mer av livet.